25. 01. 2012

Veletrh Reklama/Polygraf

Obaly on-line včetně personalizace

Po letech, kdy se opavský Model Obaly, jeden z největších českých výrobců zejména lepenkových obalů, na českých oborových veletrzích ve větší míře neprezentoval a místo toho pořádal raději vlastní akce, lze jeho letošní účast považovat za výjimečnou.

Společnost Océ bude mít v levém křídle Průmyslového paláce, kde budou soustředěny především výrobní technologie, společný stánek s Canonem na ploše 140 m2 (připomeňme, že Océ je již několik měsíců součástí skupiny Canon). V této expozici bude kromě dalších technologií  nainstalována i UV inkjetová tiskárna Arizona 550 XT z produkce Océ a vyřezávací plotr Kongsberg XP 44 z produkce stejnojmenné norské firmy, jež je již několik let součástí společnosti Esko Artworks. Obě řešení patří mezi špičky na trhu.

Ve střední hale Průmyslového paláce bude umístěn kontaktní stánek Modelu Obaly, který bude vlastně kreativním 3D studiem se dvěmi místy pro obalové konstruktéry a dvěma místy pro grafiky, kde budou pracovníci firmy předvádět práci s obalem včetně personalizace, a návštěvníci se zde mohou seznmámit rovněž s již dříve zhotovenými zajímavými aplikacemi z produkce Modelu Obaly. Zpracovaná data z tohoto kontaktního stánku budou on-line přenášena do již zmíněného stánku Océ v levém křídle, kde bude navržená vizualizace vytištěna,  vyřezána a následně předána návštěvníkovi, který o ní požádal. Součástí expozice Océ bude i projekce Big Screen, kde se na velkém plátně značky Samsung bude promítat samotná výroba obalů z připravených dat. Ta bude zajímavě a popularizačně, ale zároveň dostatečně odborně komentována.

Na tento projekt naváže půldenní seminář, pracovně nazvaný Obal prodal. Garantem expozice a semináře je známý obalový designér Jan Činčera ze Studia Činčera.

Chybná obalová data a další doprovodný program

Obalové tiskaře ovšem musíme upozornit rovněž na doprovodný program veletrhu. V poslední den veletrhu 22. března proběhne od 10.30 konference Ostře sledovaná data, přezdívaná rovněž „malé Printforum“ (Printforum je největší českou polygrafickou konferencí, spolupořádanou nově společností M.I.P. Group, pořadatelem Reklamy/Polygrafu). Pořádá ji Společnost tisku ve spolupráci s veletrhem a Svazem polygrafických podnikatelů. Motto akce zní „Proč oknem vyhazujeme peníze, když nám dveřmi vstupují chybná tisková data“ a tématem programu jsou odborníky často diskutované problémy: tvorba, přejímka a zpracování tiskových dat ve formátu PDF pro vytištění tiskové zakázky ve standardizovaných parametrech. Z obalového hlediska je v něm nejzajímavější zejména přednáška o vadách tiskových dat PDF v kotoučovém heatsetu a obalovém ofsetovém tisku, které zde představí velká pražská tiskárna Svoboda Press. Pro obalový tisk ovšem mají význam i další přednášky, například o propojení správních manažerských systémů (MIS) s řízením tiskových dat a výsledné tiskové kvality. Účast je možná po předchozí registraci a zaplacení účastnického poplatku.

Pro obaláře může být rovněž zajímavý seminář o sítotiskových technologiích, pořádaný mezinárodnísítotiskovou federací FESPA s účastí zahraničních hostů. Volnou součástí programu bude i seminář o soutěži POPAI Student Award, který uspořádá 22. března oborové sdružení in-store marketingu POPAI CE, které je již tradičně jedním z garantů odborného programu veletrhu. Podlahové či regálové prostředky podpory prodeje (POP/POS) mají k obalům velmi blízko, jak o tom svědčí i vyhrazená kategorie v soutěži Obal roku. Tyto realizace jsou také jednou z kategorií soutěže Duhový paprsek.

A konečně, na veletrhu mohou obaláře rovněž načerpat marketingovou inspiraci pro svou produkci, a to jak ve stáncích, tak v rámci odborného programu. V něm bude jednou ze sekcí například blok Web a sociální sítě, který představí netradiční formy elektronického marketingu, ukáže, jak postupovat, aby vaše webové stránky byly efektivní a uvede rovněž deset důvodů, proč (ne)být na Facebooku.

Podrobnější informace o letošním ročníku veletrhu Reklama/Polygraf naleznete na jeho webových stránkách www.reklama-fair.cz.