18. 08. 2016

Patříme k hlavním mediálním partnerům nového filmu Zdeňka Trošky, Strašidla.

Jeden z divácky nejúspěšnější českých režisérů, Zdeněk Troška přichází s novou rodinnou komedií Strašidla, v níž se spojují dva nejoblíbenější žánry tohoto tvůrce – komedie a pohádka. Příběh plný fantazie chce navázat na slavnou tradici českých trikových komedií, jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí.

V hlavních rolích rodinné komedie Strašidla uvidíme  Bronislava Kotiše  jako hejkala Huga, Terezu Kostkovou v roli jeho ženy Patricie, Carmen Mayerovou jako její matku Žofii, Jiřího Dvořáka v roli vodníka Bubly a Saru Sandevu  jako vílu Jitřenku. Sourozence Ester a Eleanora hrají Nelly Řehořová a Petr Šimčák.

Lidské pokolení pak zastupují Vladimír Polívka coby úředník Patočka, Tereza Bebarová jako majitelka prádelny, Václav Postránecký si zahraje ředitele školy a třídní učitelku vytvoří Anna Polívková. Dále uvidíme Petra Nárožného, Karla Dobrého, Matěje Hádka, Martina Pechláta, Petra Čtvrtníčka, nebo Janu Bernáškovou.

O příběhu

Rodina hejkala Huga žila až doposud poklidným životem ve staré vile na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní  vpád  úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. A přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře, ale peníze nevyčaruje?

Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla?  A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka?  Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných“ lidí.

Premiéra filmu proběhne dnes 18. srpna 2016 a společnost HyperMedia, a.s. patří k hlavním mediálním partnerům.