28. 06. 2013

Padla poslední klapka komedie BABOVŘESKY 2

A teď se těšte

do kina!

V pátek 28. června padla v jižních Čechách poslední klapka nové české komedie Zdeňka Trošky BABOVŘESKY 2 jejíž mediálním partnerem je společnost HYPERMEDIA, a.s. I přes problémy, které počasí letos celému štábu a hercům připravilo, se podařilo za přispění všech vše v termínu a bez nutnosti přerušení natáčení zrealizovat. Teď se mohou milovníci českých  komedií těšit na 20. února 2014, kdy film bude mít premiéru.

Od konce května do konce června vystřídal štáb v čele s režisérem Zdeňkem Troškou celkem 9 lokací, v nichž Babovřesky 2 vznikaly. Natáčelo se v Dobčicích, Záboří, Holašovicích, Pištíně, v Dřítni, na Hluboké, Netolicích a v Malých Chrášťanech. Diváci ale uvidí i pasáž, v které si zahrála i jedna ze zřícenin jižních Čech - Karlův hrádek, který jako svůj lovecký hrádek nad řekou Vltavou nechal vybudovat Karel IV.

„Karlův hrádek jsem si oblíbil od prvního spatření. Přivedli mne na něj kamarádi, kteří kousek odtud v Purkarci tehdy bydleli. Je to milá, pohádková, či romanticky malebná zřícenina připomínající hrádek loupežníka Sarky Farky z Hrátek s čertem. Prostě krásné fotogenické místo,“ řekl Zdeněk Troška poté, co dotočil dva obrazy s hokejisty právě na Karlově hrádku.

Nyní budou práce na realizaci snímku Babovřesky pokračovat ve střižně. „Čeká nás velmi precizní, „piplavá“ zdlouhavá práce, kdy musíme vybrat ty nejlepší záběry pro takzvaný hrubý střih, s kterým se pak pracuje pro finální podobu filmu. Pak samozřejmě přijde na řadu ozvučení, postsynchrony, ozvučení – hudba, kterou připravuje skladatel Karel Vágner. Bude ještě hodně práce, než se diváci budou moct jít na Babovřesky 2 podívat do kina,“ říká režisér Zdeněk Troška.

Diváci v kině  uvidí typicky malebnou jihočeskou krajinu se stavbami ve stylu selského baroka. Ale především se skvělými českými herci, kteří pracovali s obrovským nasazením a chutí, a to i přesto, že ne vždy jim bylo zrovna příjemně, protože polovinu natáčecích dní byly teploty spíš podzimní a potopy a ty pak vystřídala tropická vedra.

„Divák ale nic nepozná. Díky skvělé technice a šikovným technikům  bude všechno krásně letní a prosluněné. Bude to opět komedie plná slunce, jahod a vůně sena,“ podotkl autor scénáře a režisér Zdeněk Troška.

Legrace během natáčení byla. Nejvíce zážitků si asi odnese „sedm statečných“, tedy babky z Babovřesek. Konkrétně sedm hereček, které osm natáčecích dní strávily s pěticí krásných, mladých, urostlých sportovců – hokejistů Jakubem Voráčkem, Jakubem Kovářem, Ondřejem Pavelcem, Jiřím Tlustým a Radkem Smoleňákem. Králové ledového ostří si totiž v Babovřeskách 2 zahráli sami sebe, a to dokonce bez nároku na honorář, který věnovali na charitu.

„Bylo to skvělé, pohodové natáčení a užili jsme si legraci. Všichni byli milí, vstřícní a na nás hodní. Jsme rádi, že nám Zdeněk Troška a Dana Voláková umožnili se natáčení zúčastnit.

A babky byly skvělé, byla s nimi děsná legrace, největší asi, když na sebe navlékly dresy

a složili jsme tak nový hokejový tým HC Babovřesky,“ shodli se kluci hokejisti.

I Zdeněk Troška si pochvaluje  atmosféru, jaká po celou dobu vzniku snímku panuje. „Všechno jde, jak má, počasí nám sice nepřeje, ale lidé jsou nesmírně milí a laskaví. Štáb je přímo fantastický, nikdo nezlobí, nikdo nechodí pozdě – zkrátka je to jedna báseň a nemůžu si stěžovat, ani trošku,“ směje se režisér Zdeněk Troška, pro kterého je to už 22. filmový počin.

Kolik kilogramů na své váze přibral, prý raději nezjišťuje. „Na váhu nelezu a diety taky nedržím. Snad je to na mně vidět. Ale ty dobroty, které nám lidi všude, kde jsme točili, nosili, jsou neuvěřitelné. Kromě buchet, koláčů, bublanin, samozřejmě i moje milovaná rajčata a rajčatové šťávy. Je to úžasné, co víc si přát,“ podotýká autor scénáře a stále dobře naladěný režisér, který přiznává, že je sice po více jak měsíci natáčení unavený, ale příjemně unavený.

„Já si nejvíce odpočinu právě natáčením. Dovolená ve stylu – ležení u vody a pečení se na slunci, to mi opravdu nic neříká. A když mám chvilku volna, jedu domů do Hoštic, čtu si, píšu nebo spím. Nebo jdu na houby, z kterých pak dělám smaženici. Proto už se teď na léto těším.

Už teď je jasné, že komedie bude opět veselá, tak jak komedie má být. Na co se  těší nejvíce producentky?

„Na to, že uprostřed mrazů a zřejmě sněhů, kdy bude premiéra, pozveme diváky na krásné české léto plné slunce, jahod a sena, že se budou moct od srdce zasmát a aspoň na chviličku zapomenout na to, co denně žijí a s čím se musejí třeba potýkat. Moc bych si přála, aby se jim Babovřesky 2 líbily stejně jako „jednička“ a nevylučuji, že už teď začínáme přemýšlet o tom, jak by se mohl příběh vyvíjet dál,“ dodala s úsměvem producentka Dana Voláková, čímž přiznává, že pokračování je zřejmě nasnadě.

Závěrečnou tečkou za natáčením Babovřesk bude Dotočná. Bude symbolickým dárkem producentek Dany Volákové a Michaely Flenerové celému filmovému štábu, režisérovi Zdeňkovi Troškovi, všem hercům, koproducentům a partnerům, kteří tuto komedii pomohli přivést na svět..

Dotočné se plánují zúčastnit režisér Zdeněk Troška, ale i všichni tvůrci a herci.

Do českých kin by Babovřesky 2, pod nimiž je Troška podepsaný i jako scenárista, měly vstoupit  20. února 2014 v produkci Dany Voláková a Michaely Flenerové.

Generálním partnerem je televize Nova a distributorem spol. Falcon.

Všechny důležité informace v průběhu natáčení i po něm, najdou diváci a fanoušci Zdeňka Trošky a komedií Babovřesky také na těchto adresách:

www.babovresky2.cz

www.facebook.com/babovresky2