16. 02. 2015

HyperMedia je partnerem projektu ANTI meningokok.cz

Základní informace o meningokokovém invazivním onemocnění

Meningokok je bakterie, která se přenáší kapénkami při kýchání, kašlání nebo bližším kontaktu s jinou osobou. Nejčastěji napadá kojence a batolata, ale nevyhýbá se ani adolescentům nebo dospělým. Až jedna z deseti i zcela zdravých osob může být přenašečem nákazy.

První příznaky nemoci se projevují stejně jako u běžné virózy. Bolest hlavy, nevolnost a horečka se však mohou rozvinout v zatuhlost šíje, světloplachost, zmatenost nebo se mohou nemocnému vyskytnout skvrny po celém těle. Toto jsou již příznaky meningitidy (zánětu mozkových blan) anebo sepse (otravy krve). V krajních případech může nastat do 24 hodin i smrt. Pro úspěšnou léčbu je nutné diagnostikovat meningokokové onemocnění co nejdříve, přestože jsou prvotní příznaky nemoci jen těžko rozpoznatelné od běžných virových onemocnění.

Až pětina osob, které nemoc přežijí, má doživotní následky v podobě amputací končetin, záchvatů, paralýzy, mentálního postižení, ztráty sluchu nebo poruchy paměti. Ve většině případů devastující následky nemoci vyžadují nákladnou léčbu a trvalou asistenci, která změní život nejen nemocného, ale i jeho rodiny. Ve světě je každou minutu diagnostikován nový pacient s touto nemocí a každých deset minut meningokok jednomu z nich způsobí smrt. V období 2009–2013 onemocnělo v České republice celkem 340 osob. Z toho 30 zemřelo. Proti této nemoci je možné se chránit očkováním.

Pokud chcete pomoci handicapovaným lidem, můžete přispět libovolnou částkou přímo na účet č. 107-3783230227/0100 u Komerční banky.

HyperMedia, a.s. je partnerem projektu ANTImeningokok.cz