28. 01. 2011

HyperMedia, a.s. podpořila vznik světového rekordu

Agentura Dobrý den Pelhřimov uspořádala v loňském roce akci, v jejímž průběhu bylo dětmi ZŠ a ZUŠ vyrobeno výhradně z odpadových materiálů určených ke třídění 34 znaků obcí a měst Kraje Vysočina. Tato kolekce byla zapsána do České knihy rekordů III, a proto se agentura rozhodla v průběhu roku 2010 uskutečnit rekordní pokus o vytvoření světového rekordu v téže „disciplíně“ a spojit celou kolekci v jednu obří galerii na veletrhu GO a Regiontour 2011, který se konal 13. - 16. ledna 2011 na výstavišti v Brně.

V pavilónu P brněnského výstaviště bylo reálně vystaveno 454 znaků o rozměrech cca 1x1 metr. Děti z 992 škol přihlášených k pokusu vyrobily z tříděného odpadu 1025 znaků obcí a měst ČR. Znaky byly vyrobeny z materiálů, které jsou recyklovatelné, tedy z takových, které lze běžně vytřídit do barevných kontejnerů. K výrobě byla velmi často použita víčka PET lahví, plastové sáčky a tašky, různé části plastových nádob, papír, ale také nápojové kartony nebo sklo. Nejčastěji použitými technikami při vzniku znaků bylo lepení a tvarování. Vzniklé obrazy tak byly plastikou nebo mozaikou, ale hlavně jsou nejlepším důkazem, že se z tříděného odpadu dají vyrobit krásné věci. Rekordní pokus trval více než půl roku. Galerie na webu i reálně vystavené znaky v Brně mají parametry světového rekordu, který byl zaevidován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Cílem celé akce bylo hlavně posílení aktivní účasti občanů na tříděném sběru odpadů v obcích a městech České republiky a podpoření jejich odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Účastníci rekordu si navíc prohloubili vědomosti o historii měst a obcí i o původu jejich znaků.