27. 01. 2011

HyperMedia, a.s. mediálním partnerem interaktivní výstavy PLAY

Hravou expozici je možné navštívit v prostorách pražské výstavní síně Mánes od  4. listopadu 2010 až do 20. února 2011. Výstava měla skončit původně 31. ledna, byla ovšem pro mimořádný úspěch prodloužena.

Expozice má dvě části – Krystalízu a Spodní proud.

V hlavní části galerie Mánes jsou rozestřeny nejrůznější záhony drobnějších skladebných prvků, umožňující vzájemné spojování, hnětení a růst. Tato materiálová termitiště leží na zemi, ponechána k volné manipulaci návštěvníkům. Ti z nich v průběhu tří měsíců staví, skládají, lepí a vzájemně propojují rozvíjející se organismus. Celek má krystalizační nebo rostlinný charakter. Návštěvníci pak mohou pozorovat výsledek tohoto procesu skrze různé periskopy a krasohledy, rozestavěné v okolí Krystalízy, které nabízejí pohled z jiné perspektivy.

Dolní část výstavní síně ovládá Spodní proud. Spodní část galerie je z větší části zatemněna a je rozčleněna do komorních koncentrovaných vjemů. V jejích norách je vytvořen labyrint světelných, zvukových a hmatových nástrojů. Nacházejí se zde objekty a instalace vytvořené zúčastněnými výtvarníky i starší exponáty ze sbírky Orbis pictus. Tato část kontrastuje svou ztišenou atmosférou s horní živelnou částí. Obě úrovně aktivují komunikační hry jiným způsobem, iniciující představivost a fantazii bez věkového omezení. Střídání pobytu v těchto dvou částech je metaforou světa nad a pod povrchem.

Tento výstavní projekt provází také mezinárodní festival PLAY s hudebními i divadelními vystoupeními a filmovými projekcemi.

Přijďte si i Vy zahrát hru, jejímž smyslem je kreativní tvorba a účastníkem každý návštěvník.

Výstavní síň je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 19 hodin.